Exam Penguasa Kastam WK41 2017 – Panduan Lengkap Peperiksaan

Exam Penguasa Kastam WK41

Exam penguasa kastam WK41 dijangka akan dijalankan tidak lama lagi berdasarkan iklan jawatan kosong penguasa kastam yang telah dikeluarkan oleh pihak SPA beberapa minggu lepas.

Sekiranya anda telah membuat permohonan untuk mengisi kekosongan jawatan kastam ini, seelok eloknya bersedia dari sekarang supaya anda dapat bersedia jika nama anda tersenarai untuk menduduki exam penguasa kastam WK41 nanti.

[+] Contoh Soalan Akauntan WK41

Exam Penguasa Kastam WK41

 

Peluang Kerjaya Di Jabatan Kastam

Untuk pengetahuan anda, terdapat 2 cara untuk masuk atau untuk mendapatkan peluang bekerja di dalam Jabatan Kastam.

Ambilan untuk jawatan kumpulan sokongan seperti Pembantu Am Pejabat, Pembantu Rendah Awam dan Pemandu di jalankan oleh jabatan Kastam sendiri.

JKDM akan mengeluarkan iklan jawatan kosong tersebut ke akhbar akhbar harian di seluruh negara. Permohonan boleh di lakukan sepanjang masa dan tidak tertakluk kepada kekosongan.

Bagi pengambilan untuk mengisi jawatan kosong kumpulan pengurusan & profesional dan kumpulan atasan di Jabatan Kastam tidak diuruskan oleh JKDM sebaliknya ia diuruskan oleh pihak SPA.

Oleh itu, segala proses pengambilan adalah tertakluk kepada sis Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Jawatan yang terdapat di dalam Jabatan Kastam Di Raja Malaysia adalah

 • Penguasa Kastam WK41
 • Penolong Penguasa Kastam W27
 • Pembantu Penguasa Kastam W17

Bagi jawatan Penguasa Kastam, calon calon yang berjaya melepasi peperiksaan online dan lulus temuduga akan di tempatkan di Jabatan Kastam & Eksais Di Raja Malaysia.

 

Dipanggil exam pegawai kawalan trafik udara? Klik sini

 

Iklan Jawatan Kosong Penguasa Kastam

Seperti yang telah dimaklumkan di atas, SPA telah mengeluarkan satu iklan jawatan kosong pengambilan bagi jawatan pengausa kastam pada 11 Januari 2017.

Terdapat sebanyak 150 kekosongan yang akan di isi oleh mereka yang berjaya melepasi peringkat saringan yang akan dilakukan oleh SPA.

 

Permohonan untuk mengisi jawatan ini sudah di tutup pada 16 Januari 2017.

Gred jawatan ini telah ditukar dari W41 ke WK41 selepas penambah baikan skim perkhidmatan awam.

 

Baca juga –> Contoh Soalan Exam Pegawai Eksekutif LHDN Gred 41

 

Proses Pengambilan Penguasa Kastam

Seperti pengambilan jawatan jawatan lain melalui SPA, jawatan ini juga akan melalui proses ambilan yang sama iaitu proses tersebut akan bermula dengan exam online SPA atau peperiksaan online.

Selepas hebahan jawatan kosong dikeluarkan, biasanya selama satu atau 2 minggu, calon yang terpilih untuk exam online akan dimaklumkan oleh pihak SPA.

Calon akan dimaklumkan melalui beberapa cara iaitu;

 1. Melalui email – calon akan di maklumkan melalui email yang didaftarkan ketika mendaftar dengan SPA
 2. Melalui SMS – calon juga akan menerima satu mesej pesanan ringkas atau SMS melalui nombor telefon yang didaftarkan semasa mendaftar dengan SPA
 3. Melalui laman web SPA
 4. Melalui hebahan di laman facebook SPA

Sekiranya anda memohon untuk jawatan ini, pastikan anda alert dengan hebahan dari SPA.

Exam penguasa kastam yang akan dijalankan secara online, akan diduduki pada waktu yang sama di seluruh dunia ( jika terdapat calon memohon dari luar negara ).

Dianggarkan 50,000 hingga 70,000 calon akan menduduki exam online itu nanti.

Proses ini merupakan satu langkah menapis jumlah calon yang ramai di mana kebiasaannya hanya 5-10 peratus calon sahaja yang akan lulus.

Calon yang lulus exam penguasa kastam WK41 itu nanti akan dipanggil pula ke proses seterusnya iaitu temuduga.

Tugas Pegawai Kastam

 • Mem perjeniskan barangan mengikut tarif, membuat taksiran harga untuk pungutan cukai jualan dan duti kastam, memproses dan juga meluluskan permohonan pengeksportan dan pengimportan barang barang berduti tertakluk kepada larangan larangan import dan eksport di pintu pintu masuk dan keluar negara, Zon Bebas Cukai serta Gudang gudang Berlesen.
 • Memproses permohonan lesen gudang-gudang berlesen, gudang gudang eksais, gudang gudang perkilangan berlesen.
 • Mengaudit akaun syarikat syarikat yang di lesenkan di bawah akta akta Cukai Perkhidmatan dan Cukai Jualan untuk pungutan cukai perkhidmatan dan jualan.
 • Memproses permohonan untuk memeriksa stok dan penggunaan barang barang berduti syarikat syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, mendapatkan pengecualian cukai jualan, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan.

Panduan Lengkap Exam Penguasa Kastam WK41

Andainya anda ingin lulus exam penguasa kastam, kami mencadangkan agar anda mendapatkan panduan lengkap peperiksaan penguasa kastam yang diterbitkan oleh Tim Infokerjaya.

Panduan exam penguasa kastam WK41 yang diterbitkan oleh Tim Infokerjaya merupakan panduan lengkap yang mengandungi contoh contoh soalan, nota ringkas serta nota pantas dan latih tubi.

Selain itu, ia juga memberikan anda pelbagai tips yang akan membantu anda lulus exam online penguasa kastam dengan cemerlang.

Panduan ini adalah satu satunya panduan yang anda boleh jadikan rujukan kerana sehingga ke masa ini, tiada satu pun bahan rujukan yang dijual selain panduan ini.

Panduan lengkap ini hanya boleh didapati beberapa hari sebelum exam penguasa kastam WK41 dijalankan. Biasanya jualan akan dibuat selama beberapa hari sahaja.

Oleh itu, amat penting untuk anda mendapatkan panduan ini secepat mungkin sebaik ia mula dijual.

Exam penguasa kastam yang terakhir berlangsung pada tahun 2014, iaitu 3 tahun lalu. Anda bertuah kerana mendapat peluang ini selepas 3 tahun tiada pengambilan bagi jawatan ini.

Oleh itu, jangan sia siakan peluang yang ada di hadapan mata anda.

Kami tidak pasti bilakah ambilan seterusnya. Mungkin tahun hadapan, mungkin juga tiada ambilan untuk 5 tahun akan datang.

Ini peluang anda. Jangan biarkan ia berlalu pergi begitu sahaja.

 

[+] Contoh Soalan Penerbit Rancangan

 

Format Exam Penguasa Kastam

Pada tahun 2014, terdapat 3 seksyen di dalam format exam penguasa kastam iaitu pengetahuan am, daya menyelesaikan masalah dan ujian psikometrik.

Namun, exam penguasa kastam kali ini di jangkakan hanya akan mempunyai 2 seksyen sahaja sama seperti soalan PTD yang telah berlangsung sebanyak 2 kali iaitu pada Januari 2016 dan juga November 2016.

Seksyen tersebut adalah..

 • Seksyen A : Pengetahuan Am
 • Seksyen B : Daya Menyelesaikan Masalah

Ambil Kisah! Format exam penguasa kastam di atas hanyalah berdasarkan jangkaan, penilaian dan pemerhatian kami sahaja.

Format peperiksaan sebenar hanya akan dimaklumkan oleh SPA sebelum peperiksaan dijalankan.

Contoh Soalan Exam Penguasa Kastam WK41

Panduan exam penguasa kastam yang akan di bekalkan oleh Tim Infokerjaya nanti merangkumi contoh soalan penguasa kastam bagi kedua dua seksyen iaitu seksyen A dan seksyen B, nota nota ringkas dan banyak lagi.

Di bawah berikut adalah beberapa contoh soalan yang bakal anda jawab ketika exam nanti.

Ini merupakan contoh soalan lama, untuk contoh soalan bagi format exam terkini anda boleh mendapatkan panduan lengkap.

 

Contoh Soalan Seksyen A : Pengetahuan Am

Exam Penguasa Kastam
Contoh Soalan Exam Penguasa Kastam WK41 – Seksyen A

 

Exam Penguasa Kastam WK41
Contoh Soalan Exam Penguasa Kastam WK41 – Seksyen A

 

Contoh Soalan Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Contoh Soalan Exam Penguasa Kastam WK41 – Seksyen B

Rujukan Exam Online Penguasa Kastam

Tim Infokerjaya yang telah beroperasi sejak tahun 2009 telah membantu lebih 70,000 calon lulus pelbagai exam online SPA.

Tim Infokerjaya merupakan pengkaji yang sentiasa mengkaji format dan bentuk soalan yang dikeluarkan oleh SPA dan menggubal soalan sebagai panduan untuk anda.

Panduan yang akan Tim Infokerjaya sediakan ini merupakan satu set panduan lengkap yang bakal membantu anda bersedia menghadapi dan lulus exam online nanti dengan cemerlang.

Anda boleh mendapatkan contoh soalan exam Penguasa Kastam W41 melalui link di bawah. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat.

Bersedia dari awal dan jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan menghadapi peperiksaan.

Klik pautan di bawah untuk mendapat Contoh Soalan Penguasa Kastam WK41. Pautan di bawah akan aktif sebaik jualan dibuka.

Masukkan nama dan email di bawah untuk menerima notifikasi dari kami sebaik jualan dibuka.

 

Preview Kandungan Panduan Peperiksaan Penguasa Kastam

Apa yang terdapat di dalam panduan peperiksaan penguasa kastam dan bagaimana ia dapat membantu anda;

 • Nota Ringkas – Nota ringkas ini adalah ringkasan atau summary yang mencakupi pelbagai topik yang perlu anda cover untuk menduduki exam online penguasa kastam. Nota ini sahaja sebenarnya sangat berguna kepada anda kerana tanpa nota ini, anda perlu membuat kajian sendiri bahan bahan yang perlu dibaca dan sebagainya. Dengan adanya nota ini, anda dapat menjimatkan 72 jam sehingga 96 jam.
 • Contoh Soalan – Masalah utama calon  yang paling besar dan menjadi punca kegagalan adalah kerana tidak mengetahui format soalan dan bagaimana soalan soalan akan ditanya. Dengan adanya contoh contoh soalan, anda dapat bersedia dan tahu format soalan yang akan keluar semasa exam nanti.
 • Penerangan Lengkap – Anda akan mendapat penerangan lengkap bukan hanya tentang exam tetapi meliputi semua bidang dan aspek tentang jawatan dan sebagainya.
 • Latih Tubi –  Sebagai graduan yang mempunyai ijazah, kami pasti anda sedar kunci untuk lulus sesuatu peperiksaan adalah dengan membuat banyak latihan atau latih tubi. Jadi, latih tubi ini menjadi satu elemen yang wajib untuk anda di dalam mempersiapkan diri menghadapi exam nanti.

 

Anda tidak akan rugi sedikit pun mendapatkan panduan ini kerana..

 • Pembelian anda disertai dengan Jaminan 100% Wang Dikembalikan sekiranya anda merasakan yang panduan ini sedikit pun tidak membantu anda.
 • Tiada risiko langsung di pihak anda sebaliknya kami yang menanggung risiko. Visi kami hanya satu, membantu anda lulus exam ini.
 • Kemaskini percuma selama 3 tahun. Jika tahun depan anda menduduki exam penguasa kastam sekali lagi, anda akan menerima versi update secara Percuma.

Kami dan Tim Infokerjaya telah membantu lebih 70,000 calon lulus exam online SPA sejak tahun 2009.

 

Perhatian! Rujukan Exam Penguasa Kastam WK41 ini adalah di dalam bentuk digital iaitu e-book bukan buku.

Anda akan di beri pautan khas untuk memuat turun ebook ini melalui email selepas anda membuat pembelian.

 

Cara Membuat Tempahan

Untuk mendapatkan panduan lengkap exam ini, anda boleh terus saja klik imej di bawah dan terus buat pembelian atau masukkan nama dan email untuk menerima hebahan dari kami apabila jualan dibuka.

 

– Penafian –

Contoh soalan exam penguasa kastam WK41 dan panduan ini bukan soalan ramalan atau pun soalan bocor.

Panduan ini hanyalah alat bantuan yang akan membantu anda mempersiapkan diri dengan corak dan format soalan SPA.

Soalan exam sebenar adalah rahsia pihak SPA.

Pakej rujukan ini bukan diterbitkan oleh pihak SPA.

Ia diterbitkan oleh pihak Tim Infokerjaya @ Inforkerjaya Resources yang merupakan pengkaji format soalan SPA.

 

Daftar Nama Ke Waiting List!

EXAM PTN N41 2018

Dapatkan Rujukan Exam Anda!
DAFTAR
Pastikan anda mendaftar! Jangan terlepas..
DOWNLOAD RUJUKAN EXAM PTN TERENGGANU

Daftar Nama & Email Anda Di Bawah Sekarang!

Maklumat lanjut berkenaan Rujukan Exam PTN N41 Terengganu akan dihantar ke email anda. Gunakan email peribadi berbanding email syarikat.
DOWNLOAD